— STUDIEAANBOD

Eerste graad

UITGANGSPUNTEN EERSTE GRAAD IN ONZE SCHOOL:


  • Observeren en juist oriënteren naar richtingen in de tweede graad aso (algemeen secundair onderwijs), tso (technisch secundair onderwijs) of bso (beroepsonderwijs).
  • Zo goed mogelijk voorbereiden op de (aso-)richtingen vanaf ons derde jaar met het oog op doorstroming naar het Hoger Onderwijs.
  • Leerlingen prikkelen en stimuleren met een ruime keuze aan opties en interessevelden.

BASISOPTIES EERSTE JAAR:

01. ALGEMENE VORMING (MODERNE)


Ben je nieuwsgierig en heb je een brede algemene interesse? Vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, taal, wiskunde of wetenschappen kunnen jou algemeen wel boeien? Het ene mogelijk al meer dan het andere. Dan voel je je als een vis in het water in onze Algemene Vorming.


In deze richting krijg je een extra uur per week de tijd voor de hoofdvakken Frans, Nederlands en wiskunde. Zo kan je de leerstof op een rustige manier verwerken en is er ook meer ruimte om interessante dingen te doen en te verkennen. Via het aparte vak Audiovisuele en Talige Expressie (AVTE) gaan we je creativiteit, in woord en beeld, ook prikkelen en de wereld van multimedia met je verkennen.


03. STEM: SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, MATHEMATICS


Ben je geboeid door wetenschappelijke en technische vernieuwing? Heb je een nieuwsgierige neus en wil je weten hoe alles werkt? Je kijkt vol verwondering naar de natuur en de wereld om je heen? Je houdt van vanalles maken en doen? Dan is STEM iets voor jou.


Via drie uur wetenschappelijk experiment per week en een uur computersystemen kies je voor een mix van wetenschappen, wiskunde, techniek, ICT en ontwerp. Via onderzoekend leren (opzoekwerk, proeven, opstellingen, constructies...) ontdek en bestudeer je de wetenschap en technologie achter tal van zaken uit het dagelijks leven.


Praktische interesse en inzicht worden hier  gekoppeld aan sterke theorie. De leerstof  Nederlands, Frans en wiskunde verwerk je in een beperkter aantal uren.

02. KLASSIEKE VORMING (LATIJN)


Wil je je graag verdiepen in de leefwereld van Grieken en Romeinen? Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, cultuur en verhalen uit de Oudheid? Dan is Latijn iets voor jou. De optie Latijn is niet de makkelijkste keuze. Je hoeft hiervoor echter ook geen uitzonderlijk genie te zijn. Deze studie helpt je geheugen en je redeneervermogen aan te scherpen.


In de lessen Latijn leer je teksten lezen en begrijpen. Zo ontdek je hoe een taal is opgebouwd. Je komt daarnaast in contact met een cultuur uit het verleden en zo ontwikkel je een betere kijk op het heden.


De studie van het Latijn bevordert ook je leerhouding. De leerstof Nederlands, Frans en wiskunde verwerk je in een beperkter aantal uren.


KEUZEPROJECTEN:


Leerlingen gaan zelf onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Elke leerling kiest twee projecten per schooljaar uit dit aanbod in het eerste jaar en nog eens twee in het tweede jaar.


- Antieke Cultuur

- Computersystemen

- Wereld en Wetenschap

- Audiovisuele en Talige Expressie (AVTE)

- Kunst en Creatie

- Studiemanagement

- Creatief met taal

- Natuurexploratie

KEUZEPROJECTEN:

Welke projecten kiezen?


Elke leerling kiest twee projecten per schooljaar uit dit aanbod in het eerste jaar en nog eens twee in het tweede jaar.

WERELD EN WETENSCHAP

Je bestudeert de invloed van wetenschap en techniek op mens en maatschappij. Daarvoor ga je alleen of in groep op onderzoek uit in je eigen leefwereld. Je kiest in teams zelf je onderwerpen. Je zet bijvoorbeeld experimenten op om de invloed van sociale media en smartphonegebruik in kaart te brengen.

KUNST EN CREATIE

Je ontdekt en onderzoekt kunststromingen en stijlen en ontwikkelt je eigen smaak en voorkeur hierin. Daarbij maak je moodboards en ga je zelf aan de slag. Je combineert in team kleding, muziek, kleuren, beeld en vorm in een totaalpresentatie.

ANTIEKE CULTUUR

 Je ontdekt op een speelse en creatieve manier de wondere wereld van Grieken en Romeinen. Je doet dit actief via toneel, film, presentaties, uitstappen, etc.

COMPUTERSYSTEMEN

Je leert actief werken met de PC. Van Word en Excel tot programmeren. Enkele voorbeelden: een QR-code aanmaken, designs ontwerpen, een website maken, een app ontwikkelen, computationeel denken, etc.

CREATIEF MET TAAL

Taalacrobaat (m/v/x): Ga je het liefst zo creatief mogelijk aan de slag met taal? Heb je altijd al eens een taalquiz in elkaar willen steken? Hou je van theater, schrijf je graag toneelstukjes en droom je van acteren? Heb je oog voor taalfouten én taalvondsten? Dan ben jij de persoon die we zoeken. Bij ons tuimel je van de ene taalervaring in de andere!

AUDIOVISUELE EN TALIGE EXPRESSIE (AVTE)

Je leert werken met moderne media. Je gaat actief en creatief aan de slag met radio, video en fotografie. Zelf radio maken, je eigen youtube-filmpje creëren of beeld aan poëzie linken. Je leert en ondervindt het allemaal.

NATUUREXPLORATIE

Onze school ligt in een heerlijke groene omgeving. Daarom hebben we ook een project waarin we het parkbos intrekken om aan beweging te doen, gecombineerd met natuurexploratie. Doe je graag aan oriëntatieloop en ga je graag op wetenschappelijke ontdekkingstocht in de natuur, dan is dit zeker iets voor jou.

STUDIEMANAGEMENT

Ook hier kies je voor de actieve aanpak. Je leert niet alleen studeren, plannen en organiseren. Ook bewegen en ontspannen hoort erbij. Je ontwikkelt zo al doende je eigen gezonde leerstijl.

LESSENTABEL

EERSTE LEERJAAR:


  • In het eerste jaar krijgen alle leerlingen gedurende 27 van de 32 uur per week dezelfde leerstof. Het gedeelte Algemene Vakken. Nieuw hierin zijn: 1 uur Engels en 2 uur Mens & Samenleving (sociale vorming en economie).
  • Leerlingen kunnen daarnaast bepaalde vakgebieden verkennen. Daarvoor kiezen ze tussen 3 basisopties van elk 4 uur.
  • Tot slot kunnen alle leerlingen vrij 2 projecten (samen 1 uur) kiezen uit een aanbod van 8. Elk project duurt een half schooljaar.

Download hier de lessentabellen schooljaar 2022-2023.