— STUDIEAANBOD

Eerste graad

UITGANGSPUNTEN EERSTE GRAAD IN ONZE SCHOOL:


  • Observeren en juist oriënteren naar richtingen in de tweede graad van het secundair onderwijs: doorstroomfinaliteit (ASO-TSO-KSO), dubbele finaliteit (TSO-KSO) of arbeidsmarkt (BSO).
  • Zo goed mogelijk voorbereiden op de (ASO-)richtingen vanaf ons derde jaar met het oog op doorstroming naar het Hoger Onderwijs.
  • Leerlingen prikkelen en stimuleren met een ruime keuze aan opties en interessevelden.

BASISOPTIES EERSTE JAAR:

01. ALGEMENE VORMING (MODERNE)


Ben je nieuwsgierig en heb je een brede algemene interesse? Vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, taal, wiskunde of wetenschappen kunnen jou algemeen wel boeien? Het ene mogelijk al meer dan het andere. Dan voel je je als een vis in het water in onze Algemene Vorming.


In deze richting krijg je een extra uur per week de tijd voor de hoofdvakken Frans, Nederlands en wiskunde. Zo kan je de leerstof op een rustige manier verwerken en is er ook meer ruimte om interessante dingen te doen en te verkennen. Via het aparte vak Audiovisuele en Talige Expressie (AVTE) gaan we je creativiteit, in woord en beeld, ook prikkelen en de wereld van multimedia met je verkennen.


03. STEM: SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, MATHEMATICS


Ben je geboeid door wetenschappelijke en technische vernieuwing? Heb je een nieuwsgierige neus en wil je weten hoe alles werkt? Je kijkt vol verwondering naar de natuur en de wereld om je heen? Je houdt van vanalles maken en doen? Dan is STEM iets voor jou.


Via drie uur wetenschappelijk experiment per week en een uur computersystemen kies je voor een mix van wetenschappen, wiskunde, techniek, ICT en ontwerp. Via onderzoekend leren (opzoekwerk, proeven, opstellingen, constructies...) ontdek en bestudeer je de wetenschap en technologie achter tal van zaken uit het dagelijks leven.


Praktische interesse en inzicht worden hier  gekoppeld aan sterke theorie. De leerstof  Nederlands, Frans en wiskunde verwerk je in een beperkter aantal uren.

02. KLASSIEKE VORMING (LATIJN)


Wil je je graag verdiepen in de leefwereld van Grieken en Romeinen? Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, cultuur en verhalen uit de Oudheid? Dan is Latijn iets voor jou. De optie Latijn is niet de makkelijkste keuze. Je hoeft hiervoor echter ook geen uitzonderlijk genie te zijn. Deze studie helpt je geheugen en je redeneervermogen aan te scherpen.


In de lessen Latijn leer je teksten lezen en begrijpen. Zo ontdek je hoe een taal is opgebouwd. Je komt daarnaast in contact met een cultuur uit het verleden en zo ontwikkel je een betere kijk op het heden.


De studie van het Latijn bevordert ook je leerhouding. De leerstof Nederlands, Frans en wiskunde verwerk je in een beperkter aantal uren.


PROJECTVAKKEN


Leerlingen gaan zelf onderzoeken, ontdekken en experimenteren.

In het eerste jaar maken alle leerlingen kennis deze met twee projectvakken:

- Natuurexploratie

- Studiemanagement


In het tweede leerjaar kiest elke leerling zelf twee projectvakken uit dit aanbod:

- Antieke Cultuur

- Computersystemen

- Wereld en Wetenschap

- Audiovisuele en Talige Expressie (AVTE)

- Kunst en Creatie

- Creatief met taal

PROJECTEN:

Afwisseling van twee projectvakken!


In het eerste jaar maken de leerlingen tweewekelijk afwisselend kennis met  twee uiteenlopende projectvakken.


Leren leren...

Tijdens het project STUDIEMANAGEMENT komen alle aspecten van studeren aan bod: plannen, organiseren, schematiseren, werken met Smartschool...


 ...en exploreren

Tijdens het project NATUUREXPLORATIE maken we optimaal gebruik van de groene ligging van de school om leerlingen zoveel mogelijk te laten bewegen. Dé ideale aanvulling op het vak Studiemanagement.


In het tweede jaar kunnen de leerlingen zelf een keuze maken uit een zestal projectvakken.

NATUUREXPLORATIE

Onze school ligt in een heerlijke groene omgeving. Daarom hebben we ook een project waarin we het parkbos intrekken om aan beweging te doen, gecombineerd met natuurexploratie. Doe je graag aan oriëntatieloop en ga je graag op wetenschappelijke ontdekkingstocht in de natuur, dan is dit zeker iets voor jou.

STUDIEMANAGEMENT

Ook hier kies je voor de actieve aanpak. Je leert niet alleen studeren, plannen en organiseren. Ook bewegen en ontspannen hoort erbij. Je ontwikkelt zo al doende je eigen gezonde leerstijl.

LESSENTABEL

EERSTE LEERJAAR:


  • In het eerste jaar krijgen alle leerlingen gedurende 27 van de 32 uur per week dezelfde leerstof. Het gedeelte Algemene Vakken. Nieuw hierin zijn: 1 uur Engels en 2 uur Mens & Samenleving (sociale vorming en economie).
  • Leerlingen kunnen daarnaast bepaalde vakgebieden verkennen. Daarvoor kiezen ze tussen 3 basisopties van elk 4 uur.
  • Tot slot maken alle leerlingen kannis met 2 projectvakken (samen 1 uur). Deze projectvakken worden tweewekelijks ingeroosterd.

Download hier de lessentabellen schooljaar 2024-2025.