EEN REIZENDE SCHOOL:


Het Sint-Janscollege is een reizende school. Elke leerjaar heeft zijn schoolreis. We kiezen er soms voor om dicht bij huis te blijven en in te zetten op cultuur, lichaamsbeweging en teambuilding.


- Hoge Veluwe (eerste jaar)

- Brugge-Nieuwpoort (tweede jaar)

- La Roche-en-Ardenne (derde jaar)

- Bezinning-Westhoek (vijfde jaar)


Maar we trekken eveneens naar het buitenland om kennis te maken met enkele wereldsteden, vreemde talen en nog meer cultuur.


- Londen of Parijs (vierde jaar)

- Aken-Keulen (vijfde jaar)

- Italië (zesde jaar)
01. HOGE VELUWE

(EERSTE JAAR)


Deze schooluitstap voor het eerste jaar brengt de leerlingen in het kleurrijke midden van Nederland, de Veluwe. Door samen op stap te gaan, leren ze elkaar beter kennen en werken we aan teamgeest en brengen we leerlingen spelenderwijs en actief in contact met kunst, cultuur en natuur.  

 

Met het Kröller Müller museum leren we onze leerlingen hoe zij een museum moeten bezoeken. De avondwandeling, de fietstocht door het Hoge Veluwe park en ons bezoek aan het zwembad zorgen voor de nodige lichaamsbeweging en teambuilding.  

 

Stayokay Arnhem als uitvalsbasis legt het accent op gezonde voeding, dus veel groentjes op de borden. Burgers’ Zoo zorgt dan weer voor een ontspannende en leerrijke noot.  

 

De Hoge Veluwe reis is dus top!


Meer informatie over het Kröller Müller museum vind je hier.


02. BRUGGE-NIEUWPOORT

(TWEEDE JAAR)


Een stadszoektocht in het mooie Brugge en een bezoek met gids aan het Ten Duinen abdijmuseum te Koksijde zijn alvast een mooie bijdrage voor onze culturele rugzak.  

 

Het zwemmen, bowlen en de leuke fuif zorgen voor de nodige ontspanning en lichaamsbeweging. Zo leren we niet alleen onze jaargenoten maar ook onze leraars beter en anders kennen.


Voor de maaltijden en de noodzakelijke nachtrust laten we ons in de watten leggen in hotel Sandeshoved te Nieuwpoort.  

 

Dit is een onvergetelijke topuitstap! 


Meer informatie over het Ten Duinen abdijmuseum vind je hier.


03. LA ROCHE-EN-ARDENNE

(DERDE JAAR)


Tijdens deze schoolreis worden de leerlingen ondergedompeld in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog tijdens een bezoek aan het Bastogne War museum. Nadien trekken we de ongerepte natuur voor een stevige wandeling regio La Roche.

 

Wat is er beter qua teambuilding dan een dagje survival? We trekken richting Durbuy Adventure Valley, want daar kunnen de leerlingen zich uitleven met een touwenparcours, muurklimmen, kajakken, mountainbike, tubing... Voor elk wat wils!


De laatste dag verkennen we Luik tijdens een stadsspelEn français!


Overnachten doen we aan de oevers van de Ourthe in hotel Floréal in La Roche-en-Ardenne.


Meer informatie over het Bastogne War museum vind je hier.


04. LONDEN

(VIERDE JAAR)


De stad in teamverband zo volledig en zelfstandig mogelijk ontdekken met aandacht voor een andere cultuur en met gebruik van de Engelse taal. 

 

Op het programma:

- Geleid bezoek aan de Tower of London o.l.v. officiële Blue Badge Guides

- Picture hunt doorheen de binnenstad

- Musical in Novello Theatre


Tijdens de verkenning van de stad bezoeken de leerlingen verschillende musea voor enkele vakoverschrijdende opdrachten voor de vakken Artistieke Vorming (National Gallery), Geschiedenis (British Museum) en Biologie (Natural History Museum).


De laatste dag maken de leerlingen nog een tussenstop in het middeleeuwse stadje Canterbury. Hier hebben de leerlingen de kans om hun interviews af te werken en om een kijkje te nemen in de authentiek Britse winkeltjes.

 

Tijdens de lessen Engels hebben de leerlingen geleerd hoe de weg te vragen, hoe de metro te gebruiken, hoe een interview af te nemen. Nu is het de moment om dit in de praktijk te brengen! 


Meer informatie over de Tower of London vind je hier.


05. PARIJS

(VIERDE JAAR)


Deze reis is dé unieke kans om samen met klasgenoten de lichtstad met haar rijke cultuur en speciale sfeer te verkennen!  Uiteraard moet ook een aardig mondje Frans gesproken worden!

 

Een greep uit het programma:

- Beklimming van de Eiffeltoren  

- Boottocht op de Seine  

- Wandeling op de Champs-Elysées naar de Arc de Triomphe

- Bezoek aan het Cité des Sciences et de l’Industrie

- Op ontdekking door de binnenstad: Pont Neuf, l’Ile de la Cité met de Notre-Dame, Hôtel de Ville, Centre Pompidou...

- Bezoek aan het Louvre
- Picknick in Jardin des Tuileries
- Montmartre met de Sacré-Coeur, Place du Tertre...  


We verplaatsen ons in de stad per metro, maar leggen ook behoorlijk wat kilometers te voet af om de sfeer van de Parijse binnenstad optimaal te kunnen opsnuiven.


Een groepsreis als geen ander. De ideale kans om de Franse lucht, taal en cultuur op te snuiven!


Meer informatie over het Louvre vind je hier.


06. BEZINNING-WESTHOEK

(VIJFDE JAAR)


"Oorlog en wij?"


BEZINNING

In Drongen en Bellem maken we in kleine groepjes tijd om onszelf en elkaar beter te leren kennen. Onder begeleiding van de organisatie Jong & Van Zin werken we in een rustig kader en in een klimaat van stilte op een interactieve manier rond:  

- groepsvorming

- identiteit
- keuzes en toekomst

- zingeving  


WERELDOORLOG I

De inval van de Duitsers op 4 augustus 1914 kwam niet onverwacht. Alleen de brutaliteit en de snelheid waarmee de Duitsers oprukten, verraste veel waarnemers. De slag om de Gete in Tienen,  

en later de moordpartijen in Aarschot en Leuven, zorgde voor een schokgolf. In het najaar liep de Duitse aanvalsgolf vast in de watervlakte achter Diksmuide en Ieper.

 

Tijdens dit tweedaagse bezoek aan de Westhoek maken de leerlingen kennis met de ‘Groote Oorlog’ met op het programma:

- Bezoek aan het In Flanders Fields Museum in Ieper en de IJzertoren in Diksmuide.
- Bezoek aan het Duitse militaire kerkhof in Vladslo met het beroemde ‘Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz.
- Het bijwonen van de ‘Last Post’ onder de Menenpoort.
- Een fietstocht van 45 kilometer langs de plaatsen die nog herinneren aan de oorlog: Hill 60, Polygon Wood, de site van Passendale en Tyne Cot... 


Meer informatie over In Flanders Fields Museum vind je hier.


07. AKEN-KEULEN

(VIJFDE JAAR)

 

Deze studiereis is een samenwerking tussen de vakken Duits, Geschiedenis, Artistieke Vorming, Latijn en wetenschappen. Voor ieder wat wils!


Na een busrit van anderhalf uur houden we eerst halt in Aken, net over de grens. De leerlingen stippelen tijdens de les een stadswandeling uit en gidsen ter plaatse hun medeleerlingen door het oude centrum. Na de stadswandeling bezoeken we de Dom van Aken. Het schrijn met de botten van Karel de Grote, het Mariaschrijn en het octogoon waarin de Barbarossaluchter hangt spreken tot de verbeelding. 

 

In de namiddag reizen we verder naar Keulen. Eerst brengen we een bezoek aan het Museum Ludwig. Daarna kunnen de leerlingen tijdens hun vrije tijd de stad verkennen. ’s Avonds eet iedereen samen in een typisch Duits ‘Brauhaus’. Later op de avond staat een avondje in de disco van de jeugdherberg op het programma.  

 

Op de tweede dag is er een gevarieerd programma voor de verschillende studierichtingen:  

- De leerlingen van 5MTWE , 5LWE en 5LWI bezoeken Bayer, het grote chemiebedrijf in Leverkusen. Daar worden ze ondergedompeld in de wereld van de wetenschappen.

- Voor de leerlingen van 5LMT is er een programma over het Romeinse verleden van de stad in het Römisch-Germanische Museum en het Praetorium.

- De leerlingen van 5EMT bezoeken de luchthaven van Keulen-Bonn.

 

Tussendoor bezoeken de leerlingen de Romaanse kerk Groß Sankt Martin, de Kolumba kerk en de gotische Dom van Keulen.

In de late namiddag brengen we nog een bezoek aan het NS-Dokumentationszentrum of Eldehaus. Hier krijgen de leerlingen een unieke kijk op het grauwe verleden van de Tweede Wereldoorlog. 


Meer informatie over het Dom van Aken vind je hier.

Voor informatie over het Museum Ludwig in Keulen klik je hier.


08. ITALIË

(ZESDE JAAR)


Deze Italiëreis wordt voorbereid in een vakoverschrijdend groepswerk over de klassen heen. Elke groep krijgt een thema van de reis toegewezen en schrijft een paper. Een samenwerking tussen o.a. de lessen Geschiedenis, Nederlands en Artistieke Vorming. 


We vliegen naar Napels en keren terug uit Rome.

De stad Napels met het archeologisch museum en ook de Vesuvius staan op het programma. We bezoeken Pompeï en maken een prachtige rit langs de Amalfikust om Paestum te ontdekken.


De tweede stad op het programma is Rome met het Forum Romanum, het Colosseum, het Capitool, Piazza Navona, Ara Pacis, Piazza di Spanja, de Trevifontein, het Sint-Pietersplein en de Vaticaanse musea, het Circus Maximus en de Catacomben.