Het Sint-Janscollege is een dynamische school. Er valt altijd wel iets te beleven op en rond de school. Een aantal themadagen worden door de school of door bepaalde klasgroepen georganiseerd:
- Sportdag
- Interklassencompetitie voetbal en tafeltennis
- Danssensatie "Mash Up"
- Valentijn (Vakoverschrijdend project - Humane wetenschappen)
- Dikke truiendag (DenK - Natuurwetenschappen)
- Sociale dag
- ...
Maar ook de leerlingenraad zorgt voor een heel aantal kleurrijke activiteiten doorheen het schooljaar:
- Touwtrekken tijdens Dag van de Jeugdbeweging
- Pompoensnijden tijdens Halloween
- Speech van onze sint tijdens Sinterklaas
- Verkleedwedstrijd tijdens Carnaval
- Gezelschapsspelletjes tijdens de middagpauze
- ...
Speeddaten tijdens Valentijn
(PROJECT 4HWE)
In de aanloop naar Valentijn werken de leerlingen van het vierde jaar Humane Wetenschappen tijdens de lessen aan een vakoverschrijdend project waarbij ze zich verdiepen in het thema liefde.
Ze deden dit telkens vanuit het standpunt van één van hun richtingsvakken:
- Filosofie: Wat is de visie van verschillende filosofen op de liefde?
- Kunstbeschouwing: Hoe is de kus geëvolueerd doorheen de (kunst)geschiedenis?
- Sociologie & Psychologie: Is het verschil tussen verliefdheid en liefde zichtbaar in het brein?
Op Valentijnsdag delen de leerlingen van Humane Wetenschappen hun nieuw verworven inzichten met hun leeftijdsgenoten op de speelplaats.
In de vorm van een interactieve speeddating, presenteren ze telkens op ludieke wijze deze theorie over de liefde.
Op die manier wordt bovendien de studierichting Humane wetenschappen liefdevol in de kijker gezet!
(LEERLINGENRAAD)
Ieder jaar zorgt de leerlingenraad ervoor dat de Sint een bezoekje brengt aan het kasteel van Meldert.
De zesdejaars zorgen er ieder jaar voor dat zijn intrede niet ongemerkt passeert.
De bijhorende speech en de vraag of er al dan niet stoute kinderen aanwezig zijn op onze school behoort steevast tot de hoogtepunten.
(LEERLINGENRAAD)
Er heerst veel talent op onze school en in mei krijgen de leerlingen de kans om hun talent te tonen op een echt podium.
Gedurende 1 week voorziet de leerlingenraad een podium waarop de leerlingen hun talent voor muziek, zang, dans en zelfs acrobatie kunnen tonen aan heel de school!
Voor de jaarlijkse sportdag krijgen de leerlingen een gevarieerd aanbod over de verschillende leerjaren heen. We proberen om af te wisselen tussen teamgebonden en individuele sporten, sporten op het land, in het water en in de lucht, indoor en outdoor, op muziek, dicht bij huis of wat verder weg.
In het eerste jaar blijven de leerlingen op school voor een echte traditionele sportdag met meerdere activiteiten.
Het tweede jaar heeft de keuze tussen een sportdag aan de zee of een sportdag in Limburg: een trampoline park gecombineerd met een halve dag zwemmen in LAGO.
In het derde en vierde jaar trekken ze de taalgrens over voor de afdaling van de Lesse met de kajak. Een andere mogelijkheid in het vierde jaar is dichter bij huis, namelijk naar de sportoase in Leuven, voor te muurklimmen, boogschieten, Japanse krijgkunst en bmx.
Het vijfde jaar wordt verdeeld in twee groepen. Ofwel kiezen ze voor een dagje waterpret in het Terhills Cable park (wakeboarden, waterskiën en waterpark), ofwel voor een adventure dag in de Ardennen.
Het zesde jaar tenslotte blijft terug dicht bij de school. Zij gaan met de fiets naar de Grand Slam in Tienen voor een viertal activiteiten: padel, kickboksen, outdoor bootcamp en zumba.
(ZESDE JAAR)
Tijdens de sociale dag draaien onze zesdejaars een dagje mee in een rusthuis, revalidatiecentrum, kringloopcentrum, beschermde werkplaats, ...
Op die manier willen we de leerlingen de kans geven christelijke waarden als dienstbaarheid en sociale inzet in praktijk te brengen.
Door een dagje deel te nemen aan de activiteiten in een zorginstelling krijgen ze ook een zicht op wat het betekent voor een zorgberoep te kiezen. Zo hopen we de leerlingen te ondersteunen in hun studiekeuze.
(LEERLINGENRAAD)
Veel leerlingen op onze school zitten ook in een jeugdbeweging. Tijdens de dag van de jeugdbeweging worden deze jeugdbewegingen in de kijker gezet door de leerlingenraad.
Ze organiseren volksdansen tijdens de speeltijden, een groot groepssspel tijdens de middag en ze eindigen met het jaarlijkse trouwtrekwedstrijd tussen de verschillende jeugdbewegingen.
(LEERLINGENRAAD)
De laatste vrijdag voor de krokusvakantie wordt de school elk jaar bevolkt door de vreemdste figuren tijdens het jaarlijkse carnaval.
De leerlingenraad zorgt op de middag voor een echte prins carnaval wedstrijd waarbij de best verklede leerling aan de haal gaat met een mooie prijs!
Sint-Janscollege Meldert
Waverse Steenweg 1, 3320 Meldert (Hoegaarden)
E-mail: info@sintjanscollegemeldert.be
Secretariaat: T 016 76 62 71
Directeur: T 0472 33 83 01