— STUDIEAANBOD

Eerste graad

UITGANGSPUNTEN EERSTE GRAAD IN ONZE SCHOOL:


  • Observeren en juist oriënteren naar richtingen in de tweede graad aso (algemeen secundair onderwijs), tso (technisch secundair onderwijs) of bso (beroepsonderwijs).
  • Zo goed mogelijk voorbereiden op de (aso-)richtingen vanaf ons derde jaar met het oog op doorstroming naar het Hoger Onderwijs.
  • Leerlingen prikkelen en stimuleren met een ruime keuze aan opties en interessevelden.

BASISOPTIES TWEEDE JAAR:

01. MODERNE TALEN EN WETENSCHAPPEN


In het vak Moderne talen word je communicatief vaardiger in Frans, Engels en Nederlands. Je onderzoekt en vergelijkt drie uur per week verschillende talen en culturen. Je geniet van taal, cultuur, literatuur en actualiteit.


Tijdens het deel Wetenschappen onderzoek je twee uur per week verschillende wetenschappelijke verschijnselen en ideeën. Je ontdekt waar natuur- en technische wetenschappen een belangrijke rol spelen.


03. STEM - WETENSCHAPPEN


Deze optie is het vervolg op het vak Wetenschappelijk Experiment in het eerste jaar. De leerlingen werken binnen dit vak nog steeds via de OVUR-methode (Onderzoeksvraag, Voorbereiden, Uitvoeren, Reflecteren).


In het vak STEM-Wetenschappen onderzoek je vijf uur per week verschillende natuurwetenschappelijke, technische en wiskundige uitdagingen. Je onderzoekt vragen en problemen die zich stellen via de verschillende experimenten en je leert je sociale expertise te verruimen door samen te werken met medeleerlingen.

02. KLASSIEKE TALEN


Deze optie kan je alleen kiezen als je in het eerste leerjaar al Klassieke Vorming volgde.

In het vak Latijn leer je vijf uur per week Latijnse teksten begrijpen. Via deze teksten studeer je de Latijnse woordenschat en bestudeer je de nieuwe grammatica. Je onderzoekt de taal en de cultuur. In de cultuurlessen maak je kennis met de aspecten uit het dagelijks leven van de Romeinen (wonen, eten, kleding, onderwijs…).


KEUZEPROJECTEN:


Leerlingen gaan zelf onderzoeken, ontdekken en experimenteren.


Elke leerling kiest twee projecten uit dit aanbod:

- Antieke Cultuur

- Computersystemen

- Wereld en Wetenschap

- Audiovisuele en Talige Expressie (AVTE)

- Kunst en Creatie

- Creatief met taal

KEUZEPROJECTEN:

Welke projectvakken kiezen?


In het tweede leerjaar kiest elke leerling twee projecten uit dit aanbod.

WERELD EN WETENSCHAP

Je bestudeert de invloed van wetenschap en techniek op mens en maatschappij. Daarvoor ga je alleen of in groep op onderzoek uit in je eigen leefwereld. Je kiest in teams zelf je onderwerpen. Je zet bijvoorbeeld experimenten op om de invloed van sociale media en smartphonegebruik in kaart te brengen.

ANTIEKE CULTUUR

 Je ontdekt op een speelse en creatieve manier de wondere wereld van Grieken en Romeinen. Je doet dit actief via toneel, film, presentaties, uitstappen, etc.

COMPUTERSYSTEMEN

Je leert actief werken met de PC. Van Word en Excel tot programmeren. Enkele voorbeelden: een QR-code aanmaken, designs ontwerpen, een website maken, een app ontwikkelen, computationeel denken, etc.

KUNST EN CREATIE

Je ontdekt en onderzoekt kunststromingen en stijlen en ontwikkelt je eigen smaak en voorkeur hierin. Daarbij maak je moodboards en ga je zelf aan de slag. Je combineert in team kleding, muziek, kleuren, beeld en vorm in een totaalpresentatie.

AUDIOVISUELE EN TALIGE EXPRESSIE (AVTE)

Je leert werken met moderne media. Je gaat actief en creatief aan de slag met radio, video en fotografie. Zelf radio maken, je eigen youtube-filmpje creëren of beeld aan poëzie linken. Je leert en ondervindt het allemaal.

CREATIEF MET TAAL

Taalacrobaat (m/v/x): Ga je het liefst zo creatief mogelijk aan de slag met taal? Heb je altijd al eens een taalquiz in elkaar willen steken? Hou je van theater, schrijf je graag toneelstukjes en droom je van acteren? Heb je oog voor taalfouten én taalvondsten? Dan ben jij de persoon die we zoeken. Bij ons tuimel je van de ene taalervaring in de andere!

LESSENTABEL

TWEEDE LEERJAAR:


  • In het tweede jaar kiezen de leerlingen naast de 25 uur algemene vakken nog één van de 3 basisopties van elk 5 uur.
  • Daar komt voor alle tweedejaars nog 1 uur E-COM (economie + ICT) per week bij, een vak dat steeds meer aan belang wint.
  • Tot slot kunnen alle leerlingen vrij 2 project-vakken (samen 1 uur) kiezen uit een aanbod van 6. Elk project duurt een half schooljaar.

Download hier de lessentabellen schooljaar 2024-2025.